Lantulla on pitkät viljelyperinteet Suomessa. Arvioiden mukaan lanttua olisi viljelty Pohjois-Euroopassa jo 1500-luvulta saakka. Lanttu on nauriin ja kaalin lajiristeymä, josta on myös olemassa öljykasveihin kuuluva muoto, rapsi. ”Pohjolan appelsiininakin” tunnettu juures on mahdollisesti ruotsalaista alkuperää, mutta tutkimuksien mukaan lanttu on voinut kehittyä myös Suomessa nauriin ja kaalin siemenviljelyn yhteydessä.
Lanttu on sopeutunut viileään kasvuympäristöön ja se menestyykin meillä erittäin hyvin. Lanttu on vaatimaton viljeltävä kasvualustansa suhteen, mutta sen mukula vaatii kasvaakseen runsaasti vettä. Kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan kellertävästä vihreään ja se voi olla myös ruskeanpunertava tai jopa violetti.
Lanttu sisältää paljon C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta. Paksun kuoren ansiosta lantun vitamiinipitoisuus säilyy erinomaisesti kevääseen asti. Lantun hieman kirpeähkö maku johtuu sen sisältämästä sinappiöljystä. Lantussa on myös monia meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja kaliumia.
Lanttu on hyvin monikäyttöinen kasvis. Sen pitkän säilyvyyden ansiosta lanttu on ollut tärkeässä roolissa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Yleisimmin lanttua käytetään keittojuureksena. Lisäksi se kuuluu moniin perinneruokiimme, kuten lanttulaatikkoon ja lanttukukkoon. Kypsennetyn lantun maku on pehmeämpi ja makeampi, mutta se sopii mainiosti myös raakaraasteeksi. Lanttua voi hyödyntää erilaisissa pataruoissa tai liharuokien lisukkeena.
Lantun kulutushuippu ajoittuu selkeästi joulun tienoille. Nykyään lantun kulutus on enää reilun kilon verran vuodessa henkilöä kohden, mutta tämä monikäyttöinen kasvis ansaitsisi paremman suosion.
Lanttua viljeleviä tiloja on Luonnonvarakeskuksen tilastojen perusteella noin sata kappaletta, kun vielä vuonna 2014 lantunviljelijöitä oli 158 kappaletta. Vuonna 2020 lanttua viljeltiin 316 hehtaarin alalla ja vuosittainen satotaso on ollut viimeisenä kahtena vuotena noin 10 miljoonaa kiloa.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella lantun vuosittaisessa keskihinnassa on hieman vaihtelua molempiin suuntiin. Lantun keskihinnassa on nähtävissä pientä nousevaa trendiä vuosien 2012-2019 välillä.

Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat aina ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan jo vuoden 2020 hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.