Raparperi on kevään ensimmäisiä herkkuja, jonka sato on tällä hetkellä parhaimmillaan. Raparperista saa satoa pitkin kesää, mutta näin keväällä sen syötävät, punertavan vihreät lehtiruodit ovat mehukkaimmillaan.
Raparperi on varmasatoinen kasvi, jonka talvenkestävyys on erinomainen. Raparperi on lähtöisin Aasian itäosasta, josta sen viljely on laajentunut lähes kaikkialla lauhkealle vyöhykkeelle. Suomessa raparperin viljely yleistyi 1900-luvun alkupuolella ja nykyisin sitä löytyykin monista kotipuutarhoista. Luonnonvarakeskuksen selvityksen perusteella kotimaisista raparpereista suurin osa (57 %) on englantilaista alkuperää olevaa ’Queen Victoria’ -lajiketta.
Raparperin raikas hedelmäinen maku johtuu sen sisältämistä hapoista. Raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo itseensä kalsiumia luustosta. Jos raparperia nautiskelee suurempia annoksia, on suositeltavaa syödä samalla jotain maitotuotetta, jotta kalsiumia sidottaisiin maitotuotteista eikä elimistöstä.
Perinteisesti raparperia käytetään leivonnassa ja kiisseleissä, mutta hapokkuuden ansiosta se sopii myös pääruokien lisukkeeksi tai vaikka kalan graavaukseen. Sen säilöntä onnistuu hyvin pakastamalla. Raparperista voi tehdä myös aromikkaita hilloja tai mehuja.
Luonnonvarakeskuksen Puutarhatilastojen perusteella raparperia viljellään Suomessa ammattimaisesti 22 hehtaarin alalla ja sitä viljeleviä yrityksiä on tällä hetkellä 51 kappaletta. Noin puolet viljelyalasta sijaitsee Varsinais-Suomessa, mutta jopa 80 % sadosta tulee tältä alueelta. Kahtena edellisenä vuotena koko maan satotaso on ollut noin 160 000 kg/vuosi.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella raparperin keskihinta on kehittynyt maltillisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samoin Kasvistietoon ilmoitetut myyntimäärät ovat kasvaneet viimeisinä vuosina. Keskihinnassa on jonkin verran vaihtelua sesongin aikana.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan edellisen vuoden hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.