Nauris on hyvin perinteinen viljelykasvi ja yksi meidän vanhimmista ravintokasveistamme. Se oli erittäin merkittävä viljelykasvi ympäri Euroopan aina 1900-luvun alkupuolelle saakka, kunnes peruna sekä muut kasvikset syrjäyttivät sen aseman. Nykyisin nauriin on valitettavasti jäänyt kovasti muiden juuresten varjoon, mutta monipuolisen nauriin soisi saavan laajempaa suosiota.
Nauris on melko helppo viljeltävä, joka pärjää myös viileämmissä viljelyolosuhteissa. Suomessa sitä voidaan viljellä menestyksekkäästi jopa Lapissa. Nauris voi olla muodoltaan pyöreä tai litteänpyöreä. Sen väri vaihtelee paljon lajikkeesta riippuen, mutta tavallisimmin sitä näkee valko- ja keltakuorisena tai violettina.
Naurista on tärkeä osa suomalaista perinneruokakulttuuria ja on sitä käytetty monien perinneruokien valmistuksessa. Näin joulun alla nauriista voi tehdä laatikoita tai paahtaa uunissa herkullisen kinkun lisukkeen. Joulunajan herkkujen lisäksi nauris sopii hyvin tuoreraasteena nautittavaksi, aivan kuten lanttu. Se sopii hyvin myös keittoihin, patoihin tai vaikka piirakoihin. Nauriista saa myös perinteisen ja herkullisen retkievään hauduttamalla sen pehmeäksi nuotiossa tuhkassa.
Nauris sisältää vain vähän energiaa, joten se on hyvä lisä painostaan huolehtivan monipuoliseen ruokavalioon. Nauris sisältää runsaasti C-vitamiinia, minkä lisäksi siitä saa hyvin kalsiumia, magnesiumia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa.
Luonnonvarakeskuksen Puutarhatilastojen perusteella naurista viljeleviä yrityksiä on tällä hetkellä noin 70 kappaletta. Vuosittainen viljelyala on lähes 140 hehtaaria ja satotaso noin 600–700 tuhatta kiloa. Eniten naurista viljellään Pohjanmaalla, mutta myös Varsinais-Suomi, Etelä-Pohjanmaa ja Lappi ovat merkittäviä nauriin viljelyalueita.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurantaan ei ole saatu säännöllisesti joka vuosi nauriin hintatietoja. Nyt viimeisen kolmen vuoden aikana tietoja on jälleen saatu jälleen tallennetuksi. Vuosikeskihinta on kehittynyt mukavan positiivisesti. Kasvistiedon kuukausihintatiedoissa ei ole kovin suurta kuukausien välistä vaihtelua.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan kattavasti edellisen vuoden hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.