Kaikki mukaan, Sipulitalkoot alkavat!

Sipulinviljelijät ympäri Suomen ovat kertoneet pienentyneestä kysynnästä, kun ravintolarajoitukset ovat rajoittaneet ravintoloiden aukioloaikoja. Tällä on ollut suora vaikutus myynteihin. Ravintolat ja työpaikkaruokalat ovat merkittäviä asiakkaita sipulintuottajille. Yhdessä kaupan ja elintarviketeollisuuden kanssa vuosittainen sipulisato saadaan myytyä, mutta nyt kun yksi kolmesta myyntikanavasta sakkaa, on aika käynnistää Sipulitalkoot tilanteen helpottamiseksi. Tarkoituksena jakaa parhaat reseptit Sipulitalkoissa on tarkoituksena…

Laskimme viljelijän saaman osuuden tutuista joulupöydän antimista

Perinteisten jouluruokien valmistuksessa käytetään satokauden kasviksia. Laatikot ja rosolli ovat joulupöydän herkkuja, joiden raaka-aineet voidaan viljellä myös Suomessa. Nimensä mukaisesti lanttulaatikon pääraaka-aine on lanttu ja porkkanalaatikon porkkana. Rosolli voidaan koota esimerkiksi punajuuresta, porkkanasta, avomaan kurkusta ja sipulista.

Listasimme verkkosivujemme suosituimmat artikkelit

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika katsoa taaksepäin kulunutta vuotta. Erilaisista listauksista innostuneina kävimme läpi verkkosivujemme kävijädataa tämän vuoden osalta ja selvitimme, mitkä artikkelit ovat luetuimpia sivuillamme. Kasvistiedon verkkosivuille on koottu mielenkiintoisia artikkeleita maa- ja puutarhatalouden alalta Ajankohtaista -osioon. Artikkeleissa käsittelemme eri kasvien tuotannon kehittymistä ja viljelypinta-aloja sekä tuotteesta saatavan hinnan muutoksia. Tässä luetuimpien…

Suomessa on tällä hetkellä 45 000 maatilaa

Maatilojen lukumäärä on selvitetty tämän vuoden osalta. Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin ennakkotietojen mukaan Suomessa on 44 700 maatalous- ja puutarhayritystä vuonna 2021, kertoo Luonnonvarakeskus uusimmassa tiedotteessaan. Maatilojen lukumäärän väheneminen jatkui edellisvuosien tahtiin. Vähennystä on keskimäärin 900 tilaa vuodessa. Mikäli tilojen lukumäärä vähenee jatkossa samaan tahtiin, on Suomessa kuuden vuoden kuluttua enää alle 40 000 maatilaa. Tilakoko…

Kotimaiset tomaatit ja kurkut maistuvat suomalaisille

Uusimman tiedon mukaan suomalaiset syövät kotimaisia tomaatteja keskimäärin noin 7,2 kiloa vuodessa henkilöä kohden, kertoo Kauppapuutarhaliitto uusimmassa tiedotteessaan. Kotimaisella kurkulla luku on vieläkin korkeampi, sillä suomalaiset popsivat keskimäärin 9,5 kiloa kurkkua vuodessa henkilöä kohden. Tomaatit ovat alkujaan kotoisin Etelä-Amerikasta, ja ne ovat munakoison ja perunan sukulaiskasveja. Lue lisää Kotimaisten Kasvisten verkkosivuilta.  Vuonna 2020 kaikista Suomessa…

Syvää makua punasipulista

Punasipuli muistuttaa hyvin paljon keltasipulia. Tämä johtuu siitä, että punasipuli on itseasiassa keltasipulin punakuorinen muunnos. Nipuittain myytävien kotimaisten punasipulien sesonki ajoittuu kesäkuukausille ja varastoitujen sipulien puolestaan syyskuusta aina touko-kesäkuulle saakka. Keltasipulien tapaan myös varastoidut punasipulit tulisi säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa, sillä kosteudessa ne saattavat homehtua herkästi. Paras säilytyslämpötila on 2–5 °C. Punasipuli on hyvä flavonoidien…

Kyssäkaali – raikas ja mehevä kaali

Ulkomuodoltaan juuresta muistuttava kyssäkaali on yksi kaalin monista eri muunnoksista. Siitä on olemassa sekä vaaleanvihreä että sinipunertava kuorinen muoto, mutta kyssäkaalin malto on aina vaalean värinen. Kyssäkaaleista nautitaan vain mukulaosa. Jos ostamassasi kyssäkaalissa on vielä lehtiä, ne kannattaa poistaa ennen ruoanlaittoa. Kaalirapinakin tunnettu kyssäkaali on ruuanlaitossa hyvin monipuolinen kasvis, jonka valmistuksessa vain taivas on rajana.…

Kasvistieto Oy tuottaa hinta- ja määrätilastoja

Kasvistieto Oy tuottaa tilastoja avomaan ja kasvihuonevihannesten sekä hedelmien ja marjojen tuottajahinnoista sekä markkinatietoa. Olemme tuottaneet tilastoja vuodesta 1995. Tarjoamme hintadataa yli 50 maatalous- ja puutarhakasvista. Asiakkainamme on mm. alan oppilaitoksia, hankkeita sekä tutkimuslaitoksia. Malliesimerkkejä tilastoista voi käydä katsomassa esimerkiksi täältä: Vuosikeskihinnat ja kuukausikeskihinnat. Uusimpien tietopakettien hinnat: Mikäli olet kiinnostunut hintatilastoista, voit olla meihin yhteydessä. Otamme huomioon…

Rapealehtinen keräsalaatti tunnetaan monilla eri nimillä

Rapealehtinen keräsalaatti on miedonmakuinen, kiinteän kerän muodostava salaatti. Sen lehdet ovat paksuhkoja, rapeita ja mehukkaita, minkä ansiosta se soveltuu erittäin hyvin salaattien pohjaksi. Rapeaa keräsalaattia voidaan myös grillata tai paistaa pannulla, jolloin salaattiin saadaan hyvää paahtunutta makua. Viileässä säilytettynä jäävuorisalaatin säilyy erittäin pitkään moneen muuhun salaattiin verrattuna. Rapealehtistä keräsalaatti on viljelty jo 1700-luvulla Ranskassa. 1800–1900-lukujen…

Raparperissa maistuu alkava kesä

Raparperi on kevään ensimmäisiä herkkuja, jonka sato on tällä hetkellä parhaimmillaan. Raparperista saa satoa pitkin kesää, mutta näin keväällä sen syötävät, punertavan vihreät lehtiruodit ovat mehukkaimmillaan. Raparperi on varmasatoinen kasvi, jonka talvenkestävyys on erinomainen. Raparperi on lähtöisin Aasian itäosasta, josta sen viljely on laajentunut lähes kaikkialla lauhkealle vyöhykkeelle. Suomessa raparperin viljely yleistyi 1900-luvun alkupuolella ja…