Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 julkaistiin kesäkuussa. Suositukset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen ja ottavat huomioon ruokavalion terveellisyyden lisäksi myös ekologisuuden. Uusien suosituksien myötä päivittäisen ruokavalion olisi hyvä olla entistä kasvispohjaisempi. Lisäksi kalaa pitäisi syödä enemmän, mutta lihaa vähemmän ja korvata osa proteiinitarpeesta kasvisproteiineilla, kuten herneillä ja pavuilla. Lisäksi perunaa suositellaan osaksi ruokavaliota pastan ja riisin sijaan myös ympäristösyistä.

Kun aikaisempi suositus oli, että kasviksia, marjoja ja hedelmiä olisi hyvä syödä vähintään puolikiloa päivässä, nyt määrä nousi jopa 800 grammaan päivää kohden. Finelistä haettujen keskimääräisten vihannesten koko- ja annostietojen perusteella päivän aikana pitäisi syödä esimerkiksi pari omenaa, porkkana, tomaatti, reilu pari desiä marjoja ja keskikokoinen salaattiannos tai vihanneslisuke lounaan yhteydessä*.

Kotimaisia kasvistuotteita saatavilla vuoden ympäri

Onneksi Suomessa tuotetaan monipuolisesti vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Kasvihuoneesta saadaan pääasiassa tomaattia, kurkkua, paprikaa, salaatteja sekä yrttejä. Juureksia, kaaleja ja sipuleita on saatavilla lähes ympäri vuoden, sillä niiden varastointiominaisuudet ovat hyvät. Alkukesän puolella aletaan saada avomaan tuotannosta tankoparsaa, kaaleja, kesäkurpitsaa ja salaatteja. Satokauden edetessä valikoima täydentyy vähitellen juureksilla ja muilla myöhäiskesän ja syksyn herkuilla.

Marjoja on saatavilla jo toukokuusta myöhään syksyyn ja talvellakin pakastealtaiden marjatarjonta on kattava. Hedelmien osalta tarjonta on monipuolisinta loppukesästä ja syksyllä, joskin omenaa on tarjolla määrällisesti kaikista eniten. Varastointimenetelmien kehittymisen myötä omenaa ja päärynää voidaan säilyttää pitkiäkin aikoja. Kotimaista omenaa onkin viime vuosina riittänyt maaliskuulle asti

*Keskikokoinen omena painaa noin 170 grammaa, porkkana 65 g, desi marjoja 50 grammaa, tomaatti 125 g, keskikokoinen salaattiannos 125 g. Lähde: Fineli, 2023

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment