Syvää makua punasipulista

Punasipuli muistuttaa hyvin paljon keltasipulia. Tämä johtuu siitä, että punasipuli on itseasiassa keltasipulin punakuorinen muunnos. Nipuittain myytävien kotimaisten punasipulien sesonki ajoittuu kesäkuukausille ja varastoitujen sipulien puolestaan syyskuusta aina touko-kesäkuulle saakka. Keltasipulien tapaan myös varastoidut punasipulit tulisi säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa, sillä kosteudessa ne saattavat homehtua herkästi. Paras säilytyslämpötila on 2–5 °C. Punasipuli on hyvä flavonoidien…

Kyssäkaali – raikas ja mehevä kaali

Ulkomuodoltaan juuresta muistuttava kyssäkaali on yksi kaalin monista eri muunnoksista. Siitä on olemassa sekä vaaleanvihreä että sinipunertava kuorinen muoto, mutta kyssäkaalin malto on aina vaalean värinen. Kyssäkaaleista nautitaan vain mukulaosa. Jos ostamassasi kyssäkaalissa on vielä lehtiä, ne kannattaa poistaa ennen ruoanlaittoa. Kaalirapinakin tunnettu kyssäkaali on ruuanlaitossa hyvin monipuolinen kasvis, jonka valmistuksessa vain taivas on rajana.…

Kasvistieto Oy tuottaa hinta- ja määrätilastoja

Kasvistieto Oy tuottaa tilastoja avomaan ja kasvihuonevihannesten sekä hedelmien ja marjojen tuottajahinnoista sekä markkinatietoa. Olemme tuottaneet tilastoja vuodesta 1995. Tarjoamme hintadataa 50 maatalous- ja puutarhakasvista. Asiakkainamme on mm. alan oppilaitoksia, hankkeita sekä tutkimuslaitoksia. Malliesimerkkejä tilastoista voi käydä katsomassa esimerkiksi täältä: Vuosikeskihinnat ja kuukausikeskihinnat. Tietopakettien hinnat: Mikäli olet kiinnostunut hintatilastoista, voit olla meihin yhteydessä. Otamme huomioon kaikki tilauspyynnöt…

Rapealehtinen keräsalaatti tunnetaan monilla eri nimillä

Rapealehtinen keräsalaatti on miedonmakuinen, kiinteän kerän muodostava salaatti. Sen lehdet ovat paksuhkoja, rapeita ja mehukkaita, minkä ansiosta se soveltuu erittäin hyvin salaattien pohjaksi. Rapeaa keräsalaattia voidaan myös grillata tai paistaa pannulla, jolloin salaattiin saadaan hyvää paahtunutta makua. Viileässä säilytettynä jäävuorisalaatin säilyy erittäin pitkään moneen muuhun salaattiin verrattuna. Rapealehtistä keräsalaatti on viljelty jo 1700-luvulla Ranskassa. 1800–1900-lukujen…

Raparperissa maistuu alkava kesä

Raparperi on kevään ensimmäisiä herkkuja, jonka sato on tällä hetkellä parhaimmillaan. Raparperista saa satoa pitkin kesää, mutta näin keväällä sen syötävät, punertavan vihreät lehtiruodit ovat mehukkaimmillaan. Raparperi on varmasatoinen kasvi, jonka talvenkestävyys on erinomainen. Raparperi on lähtöisin Aasian itäosasta, josta sen viljely on laajentunut lähes kaikkialla lauhkealle vyöhykkeelle. Suomessa raparperin viljely yleistyi 1900-luvun alkupuolella ja…

Palsternakan keskihinta kehittynyt hyvin

Palsternakka on pitkään tunnettu monipuolinen hyötykasvi. Sen viljely oli Euroopassa hyvin yleistä roomalaisten ajoilta vielä 1700-luvulle saakka, kunnes peruna, porkkana ja muuta kasvikset kasvattivat suosiotaan. Suomessa palsternakka tunnettiin alun perin lääkekasvina, mutta sen käyttö alkoi hiipua 1500-luvulta lähtien. 2000-luvun aikana palsternakan arvostus on jälleen nousut selvästi. Kuten ulkomuodosta voi päätellä, palsternakka on porkkanan sukulaiskasvi. Sen…

Punakaalista väriä kokkailuihin

Punakaali muistuttaa todella paljon keräkaalia, mutta se on selvästi värikkäämpi. Punakaalin väri johtuu sen sisältämästä antosyaani-väriaineista, jotka peittävät lehtivihreän värin. Värisävy ja punaisuus voi vaihdella lajikkeen ja kasvuolosuhteiden mukaan. Kokonsa puolesta punakaali on hieman pienempi kuin keräkaali ja maultaan se on makeahko. Se on myös erittäin C-vitamiinipitoinen kasvis. Kotimaisen punakaalin satokausi alkaa jo kesäkuun tietämillä…

Kiinankaalin maku korostuu kypsennettäessä

Kiinankaali on nimensä mukaisesti alun perin Kiinasta, jossa sillä on pitkä viljelyhistoria. Euroopassa tätä kasvista on viljelty vasta 1900-luvulla Keski-Euroopassa, josta sen viljely levisi eri puolille Eurooppaa. Suomessa sen suosio kasvoi 1960-luvulta alkaen. Kiinankaali on muodoltaan pitkulainen ja sen lehdet ovat vaaleat, vihreään tai keltaiseen vivahtavat. Sisempänä kiinankaali on täysin vaalea, sillä auringonvalo ei pääse…

Lanttu sopii moneen muuhunkin kuin laatikkoon

Lantulla on pitkät viljelyperinteet Suomessa. Arvioiden mukaan lanttua olisi viljelty Pohjois-Euroopassa jo 1500-luvulta saakka. Lanttu on nauriin ja kaalin lajiristeymä, josta on myös olemassa öljykasveihin kuuluva muoto, rapsi. ”Pohjolan appelsiininakin” tunnettu juures on mahdollisesti ruotsalaista alkuperää, mutta tutkimuksien mukaan lanttu on voinut kehittyä myös Suomessa nauriin ja kaalin siemenviljelyn yhteydessä. Lanttu on sopeutunut viileään kasvuympäristöön…

Lehtikaali on noussut vihreäksi hitiksi

Lehtikaali on maistuva, monipuolinen sekä terveellinen vihannes. Lehtikaali ei muodosta kaalinkerää, vaan siitä käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset lehdet. Lehtikaalit ovat yleensä vihreitä, mutta niistä on olemassa sinipunainen muunnos. Tummemmat sinivihreät lajikkeet tunnetaan myös musta- tai palmukaaleina. Lehtikaali sopii hyvin salaatteihin, keittoihin ja wokkiin, ja siitä voi valmistaa esimerkiksi suosittuja lehtikaalisipsejä. Voimakkaasti maistuvaa lehtikaalia on hyvä…