Pensasmustikat ovat herkullisen makuisia, isoja ja kiinteitä marjoja. Pensasmustikat ovat siitä myös loistavia, että ne eivät sotke, sillä marjoissa on vaalea malto toisin kuin metsämustikassa. Pensasmustikka on Amerikasta kotoisin ja metsämustikan sukulainen.
Ravintoarvoltaan pensasmustikat ovat hyvä täydennys ruokavalioon ja marjoja voi herkutella huoletta, sillä ne ovat terveellisiä naposteltavia. Pensasmustikat sisältävät runsaasti polyfenoleja, C- ja E-vitamiineja sekä monia hivenaineita. Pensasmustikat sopivat hyvin naposteluun sellaisenaan sekä pakastukseen. Pakastuksen jälkeenkin pensasmustikoissa säilyy kiinteys ja muoto. Ne ovat loistavia marjoja koristeluun ja ruoanlaittoon sekä mustikoiden tapaan sopivat hyvin hilloiksi, soseeksi, mehuiksi, ja leivontaan, kuten piirakoihin ja täytekakkuihin.
Pensasmustikka on vähän uudempi viljeltävä Suomessa, mutta sen kysyntä on kasvussa. Pensasmustikkaa vuonna 2023 viljeltiin 115 hehtaarin alalla Suomessa.
Pensasmustikan pensaan koko vaihtelee lajikkeiden mukaan. Pensasmustikan pensaiden koko vaihtelee matalista jopa 1,5 m korkeaksi. Pensasmustikka kasvupaikaltaan viihtyy aurinkoisella paikalla ja happamassa maassa. Pensasmustikka on pintajuurinen kasvi, joten se hyötyy kastelusta kuivina kausina. Eniten viljellyt lajikkeet Suomessa ovat ’North Blue’, ’North Country’ sekä ’Aino’ ja ’Alvar’.
Pensasmustikoiden kukinta-aika on alkukesästä touko-kesäkuussa ja marjat kypsyvät loppukesästä elo-syyskuusta. Pensasmustikat hyötyvät ristipölytyksestä, joten eri lajikkeita suositellaan kasvatettavaksi lähekkäin. Pensasmustikat kerätään Suomessa käsin ja keruukertoja kertyy useampi pensasmustikoiden kypsymisajankohdan eriaikaisuuden takia.