Lyhyt ja pinnaltaan rosoinen avomaankurkku on monikäyttöinen kasvis niin tuorekäyttöön kuin säilöttäväksi. Avomaankurkkua kasvatetaan nimensä mukaisesti avomaalla, mutta sen kasvihuoneviljely on yleistymässä. Avomaankurkun sesonki ajoittuu kesä-syyskuulle.
Luonnonvarakeskuksen Puutarhatilastojen perusteella avomaankurkkua viljellään eteläisestä Suomesta aina Pirkanmaan korkeudelle saakka. Suurin osa viljelyksistä sijaitsee Varsinais-Suomessa. Tuotantoa on runsaasti myös Satakunnan alueella. Vuonna 2019 avomaankurkun viljelyala oli 134 hehtaaria ja viljeleviä yrityksiä 103 kappaletta. Vuosittainen satotaso vaihtelee noin 7–9 miljoonan kilon välillä.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella vuosittainen keskihinta on kohonnut maltillisesti viimeisten vuosien aikana. Keskihinnassa on havaittavissa vuosittaisia vaihteluja satotasojen mukaan. Samoin satokauden aikana on hintavaihtelua, mutta vaihtelu on tasoittunut viimeisen viiden vuoden aikana.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat aina ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan jo vuoden 2020 hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.