Ulkomuodoltaan juuresta muistuttava kyssäkaali on yksi kaalin monista eri muunnoksista. Siitä on olemassa sekä vaaleanvihreä että sinipunertava kuorinen muoto, mutta kyssäkaalin malto on aina vaalean värinen. Kyssäkaaleista nautitaan vain mukulaosa. Jos ostamassasi kyssäkaalissa on vielä lehtiä, ne kannattaa poistaa ennen ruoanlaittoa.
Kaalirapinakin tunnettu kyssäkaali on ruuanlaitossa hyvin monipuolinen kasvis, jonka valmistuksessa vain taivas on rajana. Nauti kyssäkaalia joko raakaraasteena salaateissa tai dipattavana kasviksena, paahda uunissa muiden juuresten seassa tai käytä sitä sosekeittojen raaka-aineena. Raikkaimmillaan kyssäkaalin maku on kuitenkin tuoreena. Kyssäkaalissa on erityisen runsaasti C-vitamiinia (52 mg/100 g).
Kyssäkaalin viljely on suhteellisen uutta Euroopassakin ja sen viljely on alkanut arvioiden mukaan vasta 1500-luvulla Luoteis-Euroopassa. Sen viljely on ollut erityisen suosittua Saksassa ja kyssäkaalin kansainvälinen nimikin, Kohlrabi, on myös saksalaista alkuperää.
Luonnonvarakeskuksen Puutarhatilastojen perusteella kyssäkaalia viljellään tällä hetkellä 33 yrityksessä yhteensä 21 hehtaarin pinta-alalla. Lähes 90 % kotimaisesta kyssäkaalista viljellään Varsinais-Suomessa, jossa viljelyn pinta-ala on yhteensä 15 hehtaaria. Kyssäkaalin satomäärät ovat kasvaneet selvästi viime vuosien aikana ja viime vuonna kyssäkaalin sato oli jopa 545 000 kiloa.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella kyssäkaalin keskihinta on noussut maltillisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Kasvistiedon hintatietojen perusteella kyssäkaalin hinnassa on selkeää kausittaista vaihtelua.

Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan edellisen vuoden hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.