Punasipuli muistuttaa hyvin paljon keltasipulia. Tämä johtuu siitä, että punasipuli on itseasiassa keltasipulin punakuorinen muunnos. Nipuittain myytävien kotimaisten punasipulien sesonki ajoittuu kesäkuukausille ja varastoitujen sipulien puolestaan syyskuusta aina touko-kesäkuulle saakka. Keltasipulien tapaan myös varastoidut punasipulit tulisi säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa, sillä kosteudessa ne saattavat homehtua herkästi. Paras säilytyslämpötila on 2–5 °C.
Punasipuli on hyvä flavonoidien ja kuitujen lähde. Kaikissa sipuleissa on runsaasti flavonoideja, mutta punasipulissa näitä yhdisteitä on jopa 10–20 % enemmän kuin keltasipulissa.
Ruuanlaitossa punasipuli on todella monipuolinen ja sitä voidaan käyttää samaan tapaan kuin keltasipulia. Sen maku on syvempi ja täyteläisempi kuin keltasipulissa, eikä niinkään pistävä. Syvemmän maun puolesta se sopii hienosti erilaisten liemien ja keittojen maustamiseen, mutta punasipuli nautitaan yleensä raakanakin. Tuoreessa punasipulissa maku on miedompi kuin varastoidussa. Jos raa’an punasipulin maku on liian intensiivinen, voi leikattuja sipulin paloja pitää hetken kylmässä vedessä ja valuttaa kuivaksi, jolloin pistävästä mausta tulee miedompi.
Kauniin punaisen värin ansiosta punasipuli sopiikin hienosti ruokien koristeluun. Pienet punasipulikuutiot ovatkin perinteinen ja herkullinen valinta blinien lisukkeeksi. Punasipulia ei hyödynnetty pelkästään ruuanlaitossa, vaan sen kuorta on käytetty myös värjäyksessä. Punasipulien kuorien avulla saadaan värjättyä kangasta ja lankoja metsänvihreäksi. Pääsiäisenä kananmunia voidaan myös värjätä punasipulilla, jolloin punasipulien kuoret värjäävät munien kuoret punaruskeiksi.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella punasipulin vuosikeskihinta on noussut jopa 30 % vuodesta 2012. Vuosien 2014–2015 aikana hintakehityksen trendi oli hieman laskusuuntainen, mutta tämä lyhytaikainen ilmiö johtui todennäköisesti suurista myyntimääristä. Punasipulin hintatasossa ei ole suurta vaihtelua sesongin aikana. Kesäkuukausina hintataso on yleensä ollut keskitasoa korkeampi, jolloin kotimaisen punasipulin varastot alkavat olla tyhjiä.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan edellisen vuoden hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.