Raikkaat ja makeat mansikat ovat ansaitusti kesän paras herkku. Kotimaisia mansikoita pääsee nauttimaan pidempään kasvihuoneiden -ja tunnelien ansiosta. Kasvutunnelimansikoiden viljely on lisääntynyt.
Mansikka on monivuotinen kasvi ja se kuuluu ruusukasvien heimoon. Nykyinen mansikka, jota viljellään, on syntynyt sattumalta syntyneestä risteymästä, kun chilemansikkaa ja virginianmansikkaa kasvatettiin vierekkäin eräässä eurooppalaisessa puutarhassa 1700-luvulla. Mansikka on kasvitieteellisesti epähedelmä, sillä mansikan syötävä osa on paisunut kukkapohjus.
Nykyisin mansikkaa viljellään melkein koko Suomessa. Viljelypinta-ala Suomessa on noin 3500 hehtaaria. Kasvutunneleissa mansikkaa viljellään jo 72 hehtaaria. Suurimmat viljelyalueet löytyvät Pohjois-Savosta sekä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueelta. Näissä maakunnissa mansikkaa viljellään noin 800 hehtaarin verran. Mansikka viihtyy hyvin Suomen ilmastossa kesällä, sillä liian korkeat lämpötilat häiritsevät mansikan kasvua. Suomen kesän lämpimät päivät ja viileät yöt lisäävät mansikoiden makeutta.
Suomalaiset viljelijät ovat vuosien saatossa kehittäneet mansikanviljelyn huippuunsa. Eri viljelytekniikoiden ja lajikkeiden ansiosta kotimaista mansikkaa on tarjolla toukokuusta aina syksyyn saakka. Aikaisimmat mansikat kypsyvät lämmitetyissä kasvihuoneissa ja tunneleissa. Kesän edetessä kypsyvät lämmittämättömissä tunneleissa kasvaneet mansikat, jonka jälkeen aloitetaan mansikoiden poimiminen harsojen alta avomaalta. Tämän jälkeen kypsyykin avomaan sato. Syksyllä puolestaan tuoretta mansikkaa saadaan tänä vuonna istutetuista avomaan satotaimista sekä syksylle ajoitetusta tunnelituotannosta.
Eri aikoina kypsyviä lajikkeita on tarjolla mansikanviljelijöille runsaasti ja viljelijät istuttavatkin aikaisia, keskiaikaisia eli pääsatokauden, sekä myöhäisiä lajikkeita, joista sato kypsyy hieman eri aikaa. Näin ollen mansikan satokausi olisi mahdollisimman pitkä. Tällä hetkellä tunnetuimpia Suomessa viljeltäviä mansikkalajikkeita ovat Polka, Allergro, Asia, Verdi, Falco, Lumotar ja Malwina.
Mansikka on muutakin kuin maukas marja, sillä se on myös hyvin terveellinen. Mansikka sisältää runsaasti vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja B-vitamiinia, sekä tärkeitä hiven -ja kivennäisaineita. Mansikassa on myös vähän energiaa sen runsaan vesipitoisuuden takia. Mansikassa on myös kuituja, jotka auttavat vatsan toimintaa ja terveyttä.
Mansikka on monipuolinen marja. Mansikka sopii tuoreena syömiseen, mutta myös pakastamiseen. Mansikoita voidaan käyttää monissa eri juomissa ja ruoissa. Se sopii hyvin jälkiruokiin, kuten kakkuihin, piirakoihin ja muihin leivonnaisiin ja voidaan myös käyttää mehuissa ja smoothieissa.





