Lehtikaali on maistuva, monipuolinen sekä terveellinen vihannes. Lehtikaali ei muodosta kaalinkerää, vaan siitä käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset lehdet. Lehtikaalit ovat yleensä vihreitä, mutta niistä on olemassa sinipunainen muunnos. Tummemmat sinivihreät lajikkeet tunnetaan myös musta- tai palmukaaleina. Lehtikaali sopii hyvin salaatteihin, keittoihin ja wokkiin, ja siitä voi valmistaa esimerkiksi suosittuja lehtikaalisipsejä. Voimakkaasti maistuvaa lehtikaalia on hyvä suosia ruuanlaitossa, sillä sen C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea. Lehtikaali sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa. Lehtikaali säilytetään sadonkorjuun jälkeen +2 – +4 asteen lämpötilassa. Lehtikaali on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Lehtikaalia viljeleviä tiloja on Ruokaviraston mukaan vuonna 2020 Suomessa yhteensä 32 kpl, kun vuonna 2015 niitä oli vain 8 kappaletta. Viljelypinta-alat ovat kasvaneet myös. Vuonna 2020 lehtikaalia viljeltiin 23,63 hehtaarin alalla, kun vuonna 2015 viljelypinta-ala oli 14,85 hehtaaria.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella lehtikaalin vuosittaisessa keskihinnassa ei ole tapahtunut kovinkaan suuria muutoksia viimeisten vuosien aikana. Kasvistietoon ilmoitetut myyntimäärät ovat toki kasvaneet moninkertaisesti kymmenen vuoden aikana. Vuoden 2019 aikana keskihinta kohosi hieman aikaisempien vuosien tasosta, mutta viime vuonna satomäärät olivat hieman heikommat kuin kahtena edellisenä vuotena.

Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat aina ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan jo vuoden 2020 hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.