Kiinankaali on nimensä mukaisesti alun perin Kiinasta, jossa sillä on pitkä viljelyhistoria. Euroopassa tätä kasvista on viljelty vasta 1900-luvulla Keski-Euroopassa, josta sen viljely levisi eri puolille Eurooppaa. Suomessa sen suosio kasvoi 1960-luvulta alkaen.
Kiinankaali on muodoltaan pitkulainen ja sen lehdet ovat vaaleat, vihreään tai keltaiseen vivahtavat. Sisempänä kiinankaali on täysin vaalea, sillä auringonvalo ei pääse viherryttämään sen lehtiä. Kiinankaalissa on paksut mehevät lehtiruodit ja sen maku on muihin kaaleihin verrattuna mieto. Kiinankaalia voi käyttää salaateissa, mutta sen maku korostuu parhaiten lämpimissä ruuissa, kuten keitoissa, padoissa tai vuokaruuissa. Lisäksi kiinankaali kestää hyvin kuumennusta ja se kypsyy nopeasti, joten se soveltuu hyvin itämaisiin ruokiin tai vaikka grillattavaksi.
Luonnonvarakeskuksen Puutarhatilastojen perusteella kiinankaalia viljellään Suomessa noin 100 hehtaarin alalla ja sitä viljeleviä yrityksiä on noin 35 kappaletta. Eniten kiinankaalia viljellään Etelä-Savossa, Ahvenanmaalla sekä Pohjanmaalla. Vuosittainen satotaso on noin 1,5 miljoonaa kiloa.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella kiinankaalin keskihinnassa on nousevaa trendiä, vaikka keskihinnassa olikin pieni notkahdus vuosien 2014–2017 välisenä aikana. Aiemmin kiinankaalia on myyty enemmän pakkaamattomana kuin pakattuna, mutta nykyisin tämä ero on tasoittunut.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat aina ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan jo vuoden 2021 hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.