Punakaali muistuttaa todella paljon keräkaalia, mutta se on selvästi värikkäämpi. Punakaalin väri johtuu sen sisältämästä antosyaani-väriaineista, jotka peittävät lehtivihreän värin. Värisävy ja punaisuus voi vaihdella lajikkeen ja kasvuolosuhteiden mukaan. Kokonsa puolesta punakaali on hieman pienempi kuin keräkaali ja maultaan se on makeahko. Se on myös erittäin C-vitamiinipitoinen kasvis. Kotimaisen punakaalin satokausi alkaa jo kesäkuun tietämillä ja sitä saa varastoituna vielä huhtikuulle saakka.
Punakaalin lehtiruodit ovat vaaleita, minkä ansiosta se on hyvin koristeellinen kasvis ruoanlaitossa. Punakaalia voi käyttää kuten keräkaalia, mutta kaunis punertava väri säilyy parhaiten kypsentämättömissä ruoissa, kuten salaateissa. Pitkässä kuumennuksessa väriaineet eivät säily pitkään, joten keitettäessä kannattaa lisätä esimerkiksi sitruunanmehua tai etikkaa keitinveteen.
Luonnonvarakeskuksen Puutarhatilastojen perusteella punakaalia viljellään Suomessa 34 hehtaarin alalla ja sitä viljeleviä yrityksiä on tällä hetkellä 42 kappaletta. Eniten punakaalia viljellään Satakunnassa ja Pohjanmaalla, molemmissa noin 10 hehtaarin alalla. Vuosittainen satotaso vaihtelee jonkin verran, mutta viime vuosina se on ollut noin 850 000 kiloa.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella punakaalin keskihinnassa on noussut tasaisesti viime vuosina. Samoin Kasvistietoon ilmoitetut myyntimäärät ovat kasvaneet. Keskihinnassa on jonkin verran vaihtelua sesongin aikana.

Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat aina ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan jo vuoden 2020 hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.