Palsternakka on pitkään tunnettu monipuolinen hyötykasvi. Sen viljely oli Euroopassa hyvin yleistä roomalaisten ajoilta vielä 1700-luvulle saakka, kunnes peruna, porkkana ja muuta kasvikset kasvattivat suosiotaan. Suomessa palsternakka tunnettiin alun perin lääkekasvina, mutta sen käyttö alkoi hiipua 1500-luvulta lähtien. 2000-luvun aikana palsternakan arvostus on jälleen nousut selvästi.
Kuten ulkomuodosta voi päätellä, palsternakka on porkkanan sukulaiskasvi. Sen väritys ja kuori ovat kellertävän valkoiset ja aromaattiset öljyt antavat tälle juurekselle makean ja aromikkaan maun. Palsternakka on monipuolien juures ruuanlaitossa. Perinteisesti palsternakkaa on käytetty liemijuureksena, mutta se soveltuu myös raakaraasteisiin, sosekeittoihin, patoihin ja vuokiin. Uunissa paahtamalla palsternakan aromikkuus korostuu hienosti. Kokeile myös herkullisia paahdettuja palsternakkalastuja.
Luonnonvarakeskuksen Puutarhatilastojen perusteella palsternakkaa viljellään Suomessa 156 hehtaarin alalla ja sitä viljeleviä yrityksiä on tällä hetkellä 77 kappaletta. Noin puolet viljelyalasta sijaitsee Varsinais-Suomessa. Satotaso kohosi viime vuonna jo lähes 2,8 miljoonaan kiloon.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella palsternakan keskihinta on kehittynyt hyvin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuosien 2014 sekä 2017 aikana keskihinta oli hieman yleistä kehitystrendiä alhaisempi, mutta muuten keskihinnan kehitys on ollut positiivista. Vuonna 2019 keskihinta oli noussut yli 50 % vuoden 2012 tasosta.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat aina ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan edellisen vuoden hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.