Mehukkaat ja maukkaat vadelmat ovat mitä parhainta kesänaposteltavaa. Kotimaisista vadelmista on päästy nauttimaan jo kesäkuun puolivälistä alkaen, jolloin ensimmäiset kasvutunneleissa viljellyt marjat kypsyivät. Nyt kasvutunneleissa kasvavien vadelmien määrät alkavat saavuttaa huippunsa, minkä lisäksi avomaan vadelmat ovat piakkoin kypsymässä.
Vadelma kuuluu ruusukasvien heimoon ja sen marja on kerrannainen luumarja. Sitä on viljelty 1500-luvulta lähtien. Vadelman viljely on alkanut kestävistä luonnonvadelmista, joita käytetään vieläkin hyväksi jalostuksessa, mm. niiden erinomaisen aromin vuoksi. Vadelma kasvattaa vuosittain kasvuversoja, jotka kukkivat ja tuottavat satoa vasta talvehdittuaan yhden talven. Talvehtineita, satoa tuottavia versoja kutsutaan satoversoiksi. Kun satoversot ovat tuottaneet sadon ne kuolevat, ja seuraavan vuoden sato saadaan kesän aikana kasvaneista kasvuversoista.
Vadelma sisältää vain vähän energiaa, mutta runsaasti C-vitamiinia sekä B-vitamiineihin kuuluvaa folaattia, enemmän kuin muissa marjoissa. Kivennäisaineista vadelmassa on erityisesti magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania. Vadelmassa on myös erittäin runsaasti vatsan hyvinvoinnille tärkeää ravintokuitua, peräti 3,7 grammaa sataa grammaa kohden.
Tällä hetkellä vadelmaa viljellään Suomessa 350 hehtaarin alalla, josta 38 hehtaaria on tunnelituotantoa. Vadelman viljelyssä on tapahtunut selvä rakenteellinen muutos ja monet vadelmanviljelijät ovat siirtyneet avomaatuotannosta tunneliviljelyyn. Tunneliviljelyssä vadelmien satopotentiaali on erittäin suuri, marjat eivät ole yhtä alttiina haastaville sääolosuhteille, minkä lisäksi satokausi alkaa aiemmin ja voi kestää jopa lokakuun alkuun saakka.
Suomessa viljeltävistä lajikkeista suosituin on ’Glen Ample’, jota viljellään niin avomaalla kuin tunneleissa. Muita avomaalla yleisesti viljeltyjä lajikkeita ’Muskoka’, ’Maurin Makea’ sekä ’Ottawa’. Tunnelituotannossa viljellään myös ’Vajolet’ sekä ’Tulameen’ lajikkeita.
Vadelmat kannattaa nauttia heti tuoreeltaan, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. Tuoreet vadelmat sopivat hyvin jälkiruokiin sekä leivonnaisten täytteeksi ja koristeiksi. Vadelmia kannattaa myös säilöä myöhempää käyttöä varten pakastamalla, tai vaikkapa mehujen ja hillojen raaka-aineena. Säilöminen kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman nopeasti, jotta marjojen rakenne säilyisi hyvänä ja ravintoarvot runsaimmillaan.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella vadelman vuosikeskihinta on kehittynyt maltillisesti. Kauden aikana hintatasossa on selvää vaihtelua satokauden etenemisen mukaan. Vadelma on herkkä marja, joten kasvuolosuhteilla on suuri merkitys sato- ja hintatasoon.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan kattavasti edellisen vuoden hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.