Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin kyllä, Suomessakin voidaan viljellä vesimelonia ammattimaisesti. Viljely on vielä pienimuotoista ja viljelytapa on löytynyt vain kokeilemalla. Vesimeloni on haastava avomaalla tuotettava kasvis, mutta sadon onnistuttua se palkitsee viljelijänsä. Maku on nimittäin vertaansa vailla.
Melonit jaetaan vesi- ja sokerimeloneihin. Molempia voidaan viljellä Suomessa. Sokerimeloneissa siemenet ovat keskittyneet hedelmälihan sisäosiin, kuten hunaja- ja verkkomelonilla. Vesimelonissa siemenet ovat hajallaan eri puolilla hedelmälihaa. Vaikka kotimaisen vesimelonin hedelmäliha onkin väriltään ulkomaista vaaleampaa, kotimainen meloni on makeamman makuista. Suomen kesän pitkien päivien ansiosta meloneihin kertyy hyvin makeutta.
Miten tämä on mahdollista?
Vesimeloni on kotoisin eteläisen Afrikan tropiikista ja kasvun merkittävimmät tekijät ovat riittävä vesi ja lämpö. Suomen kasvuoloissa kesän pitkät kesäpäivät kypsyttävät meloneja, mutta lyhyt kasvukausi saattaa keskeyttää kypsymisen. Tämän takia vesimelonien viljelyssä Suomessa suositaankin mahdollisimman varhaisia lajikkeita, jotta vesimelonit ehtivät kypsyä.
Vesimeloni tarvitsee myös esikasvatuksen lämpimässä ja vasta sään lämmettyä taimet istutetaan avomaalle. Kastelua vesimeloni vaatii yleensä runsaasti sään mukaan. Sato kypsyy elo-syyskuussa ja vesimeloneja voi kypsyttää varastoinnilla vielä viikon poiminnan jälkeen.
Katsaus Kasvistieto Oy:n hintatietoihin
Kasvistieto Oy:n hintaseurannan perusteella vesimelonin keskihinta on kehittynyt suhteellisen hyvin tarkastelujakson aikana. Kuvaajassa on vesimelonin painotetut vuosikeskihinnat.
Liittymällä Kasvistieto Oy:n jäseneksi saat ajankohtaista markkinatietoa eri kasviksista. Jäsenenä pääset tarkastelemaan kattavasti edellisen vuoden hintatietoja, sekä myös historiatietoja yli kymmenen vuoden takaa. Hintatietoja on saatavilla kattavasti kuukausitasolla, joillekin tuotteille jopa viikkotasolla. Lue lisää Kasvistiedosta ja täytä jäsenhakemus täältä.